”Ett folkmord pågår, men ingen bryr sig” – Förföljelsen av kristna blir allt värre

Den romersk-katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need publicerade denna vecka en rapport om förföljelsen av kristna 2020-2022. Den visar hur situationen förvärrats de senaste åren.

Förföljelsen av kristna i världen ökar. Framförallt i länder i Afrika och Asien. (Foto: Jill Nissen, Pixabay)

Fader Abayomi stod i koret i S:t Frans Xaviers kyrka. En avskalad och enkel kyrkobyggnad, men ändå vacker. Ett väldigt krucifix pryder korväggen. Han lägger rökelse i rökelsekaret, när han plötsligt hör två höga smällar. Mitt i den gudstjänstfirande församlingen har män med vapen gömt sig. De har varit där under hela mässan, kallblodigt väntande på sin signal.

De börjar skjuta omkring sig, och alla lyckas inte ta skydd i sakristian. Ett 40-tal gudstjänstfirare skjuts ihjäl, och dussintals skadas svårt. Pingstdagsmässan den 5 juni 2022 i Owo, i delstaten Ondo i sydvästra Nigeria, slutade i en massaker mot kristna. Ännu en massaker. Den nigerianske prästen har fått skriva förordet till den nya rapport från den romersk-katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need (ACN) som kom denna vecka. I denna rapport, med namnet Förföljda och glömda, beslyses hur förföljelsen av kristna i världen tilltagit de senaste åren.

ACN har undersökt 24 länder i Afrika och Asien, två av dem (Ryssland och Turkiet) ligger delvis också i Europa. I 18 av dem har situationen för kristna försämrats, i 4 länder har ingen förändring skett och i 2 av dem har det varit en viss förbättring. I alla undersökta afrikanska länder har situationen blivit värre, främst till följd av jihadister och andra icke-statliga grupper. I Mellanöstern, den kristna trons vagga, förvärrar utflyttningen den kris där den tvåtusenåriga kristna närvaron i Irak, Syrien och de palestinska områdena tynar bort. I Asien kommer hotet främst från auktoritära stater, såsom i kommunistiska Kina och Vietnam.


LÄNDERSITUATIONLÄNDERSITUATION
AfghanistanFörsämringMoçambiqueFörsämring
Burma (Myanmar)FörsämringNigeriaFörsämring
EyptenIngen förändringNordkoreaFörsämring
EritreaFörsämringPakistanFörsämring
EtiopienFörsämringRysslandNågot värre
IndienFörsämringSaudiarabienNågot värre
IranIngen förändringSri LankaNågot bättre
IrakNågot bättreSudanFörsämring
Israel/Palestinska områdenaIngen förändringSyrien Något värre
KinaFörsämringTurkietNågot värre
MaldivernaIngen förändringVietnamNågot värre
MaliFörsämringQatarNågot värre
ACN-Rapportens kategorisering av utvecklingen


Rapporten resonerar också med organisationen Open Doors index World Watch 2022. World Watch 2022 rankar elva länder som länder med en ”extrem förföljelse” av kristna: Afghanistan, Nordkorea, Somalia, Libyen, Jemen, Eritrea, Nigeria, Pakistan, Iran, Indien och Saudiarabien.

ACN väljer också ut tre fall att särskilt illustrera förföljelsen i världen, utöver massakern i fader Abayomis nigerianska kyrka på pingstdagen i år. Då 40 församlingsmedlemmar dödades, under en massaker som pågick i 20 minuter, medan polis och säkerhetsstyrkor i närheten inte kom till platsen.

Den första är Aksummassakern i Eritrea, i november 2020. Den ägde rum vid Vår fru Maria av Sions kyrka, i Aksum i utbrytarregionen Tigray. Det då nyligen inledda, nu nyligen avslutade, Trigaykriget, De eritreanska regeringsstyrkorna begick flera attacker, vilka kulminerade i massakern vid ovan nämnda kyrka. Kyrkan sägs husera förbundsarken i ett närbeläget kapell, och vid tillfället hade uppemot 1 000 personer tagit skydd i kyrkan. 750 av dem fördes ut ur kyrkan och avrättades. Amnesty har bekräftat massakern.

Den obefläckade avlelsens katedral, Hong Kong. (Bild: Cheung Yin, Unsplash)

Den andra är det uppmärksammade arresterandet av Joseph, kardinal Zen, tidigare ledare för den romersk-katolska kyrkan i Hong Kong. Han togs av den kinesiska säkerhetspolisen i maj i år, och anklagas för samarbete med främmande makt. Kardinalens och hans medanklagades brott är att ha upprättat en fond för rättshjälp till fredliga demonstranter gripna 2019. I Kina kontrollerar kommunistpartiet i stor utsträckning den romersk-katolska kyrkan, bland annat genom att utnämna biskopar och införa kommunistiska hymner i mässan. Kardinal Zen har varit kritisk till detta, vilket tros vara det verkliga skälet för processen mot den 90-årige kardinalen.

Det tredje fallet är kidnappningen våren 2020 av den då 14-åriga Maira Shahbaz, i den pakistanska staden Madina. Den 28 april 2020 tvingade tre beväpnade män in henne i en bil. En av dem våldtog henne, tvångskonverterade henne till islam och gifte sig med henne. Äktenskapet är ogiltigt enligt pakistansk lag, då Maira var minderårig då det ingicks. Den imam som påstås förrättat vigseln har också sänt en fatwa som ogiltigförklarar äktenskapet. Ändå har kidnapparen och våldtäktsmannen, Mohamed Nakash, fått rätt i pakistansk domstol. ACN är sedan tidigare engagerade i hennes fall, och vittnar om hur Maira, som dramatiskt rymde i augusti 2020, i närmare två års tid tvingats hålla sig gömd. Hon hotas till döden, som avfällig från islam.

”Den lidande kyrkan behöver människor som talar för vår sak”

– fader Abyomi

Moçambique har sett flera attacker från jihadister. Talibanernas maktövertagande i Afghanistan har fått kyrkan att gå under jorden, och kristna hotas av tortyr och avrättning. I Nordkorea tangerar förföljelsen folkmord, med bland annat tvångsaborter och barnamord. I Ryssland är lagstiftningen hård mot nya kyrkobildningar, främst protestantiska. 2021 års militärkupp i Sudan har ökat förföljelsen av kristna i landet. I land efter land har situationen försämrats de senaste åren. Ibland med Covid-19 som förevändning, som i Vietnam. Ibland på radikal islamisk grund som i Mali, ibland på statssekulär som i Kina.

Kanske att den värsta utvecklingen ändå är i fader Abayomis Nigeria. ”Världen har vänt sig bort från Nigeria. Ett folkmord pågår, men ingen bryr sig.” skriver han i sitt rapportförord. Han avslutar det med att skriva: ”Den lidande kyrkan behöver människor som talar för vår sak. För att dödandet skall upphöra, behöver fler organisationer likt ACN förkunna sanningen om vad som händer kristna över hela världen. Om det inte sker, så kommer vi att förbli förföljda och glömda.

Rapporten presenterad på YouTube

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s